Skip to main content
Blog

Luisteren banken naar mij?

Door 7 augustus 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Vorige keer beschreef ik alhier welke mooie alternatieven zich in de praktijk ontwikkelen op het gebied van rechtstreekse leningen door private investeerders, crowdfunding, kredietunies e.d. Zo hoef je echt niet meer voor een hypotheek naar een bank, zeker niet wanneer die toch slechts tot 70% van de waarde wil financieren. Alsdan kunnen particulieren en bedrijven ook onderling geld lenen. Een hypotheek is niet meer dan een zekerheidsrecht dat iedereen kan inzetten: de advocaat verwerkt die zekerheid in een contract en de notaris zet er zijn hoogwaardige stempel op.

Zo makkelijk is het geworden, terwijl banken juist moeilijker zijn gaan doen bij nieuwe kredieten en ze zich steeds meer buitenspel gezet hebben door het enorme gat tussen de rente die ze geven en de rente die ze vragen.

Blijkbaar zijn ze geschrokken van de kritiek daarop, want al de dag na mijn artikel kreeg ik een brief van mijn eigen Rabobank Parkstad, waarin deze al haar relaties erop wees hoeveel meer geld men uitleent aan particulieren en bedrijven. Kortom, de boodschap was: we zijn er nog en we doen het nog! Ook andere banken benadrukken de groei in de kredietverstrekking aan het MKB. Dat benadrukte ook ING op 5 augustus bij de presentatie van haar tweede kwartaalcijfers. Dat dit echter slechts in zijn algemeenheid geldt binnen de hele EU, maar zeker niet in Nederland en ook met name niet voor ING (integendeel!), staat dan ergens “in de derde kolom rechtsonder” weggemoffeld.

Voorts valt op dat de banken de laatste tijd benadrukken hoe weinig ze op kredieten verdienen. Slechts wie stug door leest stuit op het feit, dat dit vooral te maken heeft met kosten die de bank rekent. En wie dan nog eens echt door spit, kan constateren dat banken in Nederland fors hogere kosten maken dan in de meeste omringende landen.

Kortom, het zal te veel eer zijn om te veronderstellen dat banken zich door mijn vragen en uitlatingen hebben laten beïnvloeden, maar de juiste snaar is blijkbaar wel door anderen en mij geraakt: banken vinden het langzamerhand nodig hun imago op te poetsen, nu nog de daden!

Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl