Skip to main content
Blog

Bedrijven: groeien is moeilijker dan starten

Door 19 november 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Langzaam komt men er steeds meer achter: aandacht bieden aan start-ups is goed, maar veel belangrijker voor onze economische ontwikkeling zijn snel doorgroeiende bedrijven: de scale-ups (en om er nog maar een hype achter aan te gooien: liefst exponentieel). Starten is een kwestie van het rijtje volgen van de vier “D’s”: dromen, denken, durven en doen. Iedere ondernemer die dat rijtje heeft doorlopen weet dat vervolgens de vijfde en zwaarste “D” komt: die van doorzetten.

Starters moet je niet lastigvallen met toekomstige risico’s; dat leidt slechts de aandacht af en blokkeert. Een nieuwe activiteit verder laten uitgroeien verloopt echter zelden probleemloos; daarvoor zijn er teveel kuilen in de weg. Juist dáár kan een enthousiaste ondernemer met een goed idee geholpen worden door de ervaringen van anderen. Of te wel: geen energie verliezen aan zelf het wiel telkens uit te vinden, maar gebruik maken van andermans kennis en ervaring.

Als accountant of advocaat in dat proces is het heel belangrijk om de ondernemer niet te remmen in zijn groei. Wel dient deze ervoor te zorgen dat risicovolle nieuwe activiteiten nooit de al opgebouwde winstmakers onderuit kunnen halen. Dat mag echter niet knellend voor de groei zijn en het moet ook passen binnen de belevingswereld van de ondernemer: geen kerstboom aan B.V.’s en liever afspraken op één A4’tje dan een akte van tien pagina’s met een dure stempel.

Juist de ondernemer die in een lekkere versnelling zit, moet zich realiseren dat wie hard wil rijden, brede banden en goede remmen nodig heeft (die bocht en die tegenligger komen echt wel een keer!).

Een heerlijk spannende wereld.

 Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl