Skip to main content
Blog

Luisteren naar je baas

Door 6 november 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Het strafrechtelijk onderzoek naar het dieselgesjoemel van Volkswagen blijkt zich niet te richten op de hoogste baas of de lagen daaronder, maar op de programmeurs die aan de software gesleuteld hebben. Alsof die mensen dat op eigen initiatief en zonder bevel van bovenaf gedaan zouden hebben! Het is wel typerend voor de positie van degenen die heel loyaal zijn aan hun bedrijf. De vraag is dan ook gerechtvaardigd hoever je daarmee moet gaan en dat speelt op heel wat meer plaatsen dan alleen bij VW.

Bij onze grote accountantskantoren zijn het laatste jaar opeens veel partners en medewerkers ontslagen omdat ze onvoldoende kwaliteit leverden. Het zure is dat jarenlang daar de cultuur heerste van zoveel mogelijk omzet maken en dat verdraagt zich nu eenmaal niet met het streven naar kwaliteit. Ook hier weer zijn degenen die het loyaalst waren aan die bedrijfscultuur er vervolgens de dupe van geworden.

Bij (vooral de grotere) advocatenkantoren bleek onlangs weer iets soortgelijks en wel in de vorm van een onverantwoord groot aantal burn-outs bij jonge advocaten. Juist degenen die alle opdrachten accepteren die de bazen op hun bureau smijten, gaan daaraan onderdoor en worden vervolgens keihard af geserveerd. Meestal worden ze dan als watjes weggezet en kunnen hun carrière verder wel vergeten.

Wat dat betreft heb ik wel bewondering voor de huidige generatie 20’ers, die veel bewuster voor hun eigen belangen opkomen. Ze overschatten weliswaar nogal sterk de mate waarin de wereld op hen zit te wachten, maar verfrissend is het wel!

Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl