Skip to main content
Blog

Volkswagen- en advocatenbaasjes

Door 7 oktober 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Misschien is het naïef van mij of juist niet, maar ik denk dat Volkswagen directeur Winterkorn niet wist hoe precies gefraudeerd werd met de uitlaatmetingen. Ik denk zelfs dat hij zich daar heel bewust voor heeft afgeschermd, zodat hij daar niet op te pakken zou zijn en altijd zijn handen in onschuld zou kunnen wassen.

Die “onschuld” is dan wel flinterdun: hij was immers wel de grote baas die verordonneerde dat Volkswagen de grootste van de wereld moest worden en dat de omzet van diesels in Amerika minimaal moest verdrievoudigen. Daarvoor waren zijn auto’s echter niet schoon genoeg en zijn organisatie nog niet rijp. Als je dan toch zo’n eisen stelt, dan weet je dat jouw mensen wel vals moeten spelen. Hoe ze dat doen, daar kun je je ogen voor sluiten, maar dát het gebeurt, dat weet je verdomde goed en heb jij als baas volledig uitgelokt.

Hetzelfde zien we bij de heel grote advocatenkantoren, type Amsterdam-Zuidas. Door hun omvang is de individuele klant daar totaal niet meer belangrijk. Hun belangen worden aan jonge advocaten overgelaten, die vervolgens vooral getoetst worden op de omzet die ze uit die klant persen. Als hun jaarlijkse omzet hoog genoeg is maken ze promotie en als ze héél veel omzet maken dan lonkt het partnership en een inkomen rond de half miljoen per jaar. Wie de torenhoge omzettargets niet haalt, kan roemloos vetrekken.

Wie zijn businessmodel zo inricht ontlokt dat die advocaat-medewerkers (maar partners ook, want die toetsen elkaar ook continu!) elk uur twee of drie keer gaan schrijven en dus de klant voor hun carrière laten opdraaien. Daar blijft het echter niet bij. Want wat denkt u dat zo’n advocaat op een groot kantoor doet, als hij tussen de keuze staat om met drie (echte) uren werk een 100% oplossing voor u te bereiken; of anders 50 uur te kunnen declareren voor een veel slechtere oplossing…………………, juist ja!

Bij een bepaalde grootte gaat de omzet boven de klant; niet alleen bij VW en niet alleen bij advocaten, overigens.

Charles Lückers

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl