Skip to main content
Blog

Failliete advocaten, accountants en organisatieadviseurs

Door 22 september 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Niet iedereen staat er bij stil, maar ook die duur betaalde professionals kunnen failliet gaan. Vreemd, ze worden toch juist ingehuurd om u te vertellen hoe u het moet doen? Tijdens de crisis gingen jaarlijks per duizend accountantskantoren er twee failliet, hetzelfde bij de advocatenkantoren en liefst het dubbele bij organisatieadviesbureaus.

Dat zijn er niet echt veel, zeker niet als we naar de rest van het bedrijfsleven kijken, maar desondanks blijft het bijzonder dat mensen die betaald worden om het zo goed te weten (met name organisatieadviesbureaus) toch blijkbaar ook hun eigen zaken niet altijd op orde hebben. Of moeten we het juist als een gezond teken zien; namelijk dat ze niet defensief wat vrijblijvend aan de lijn staan te roepen, maar zelf ook bedrijfsrisico’s nemen? Een andere vraag is hoe met hen om te gaan: mogen deze mensen terugkeren in de praktijk? Amerikanen zouden roepen: ja, want nu weten ze echt hoe het gaat! Bij ons heerst meer het schuld-en-boete-principe; wij vergeven anderen niet zo snel hun zonden.

In ieder geval geldt gelukkig ook voor al die adviseurs dat ze conjunctuurgevoelig zijn, want het lopend jaar blijken deze cijfers al gehalveerd te zijn. De volgende bedreigingen in de vorm van snel veranderde businessmodellen dienen zich echter al in volle omvang aan. Internet slaat compleet de onderkant uit de markt bij de genoemde beroepsgroepen. Standaardwerk valt in de huidige tijd niet meer tegen hoge tarieven te slijten. Big data zal voor een nog grotere omslag zorgen. Veel van die dienstverleners sluiten daar volledig hun ogen voor, althans als het om hen zelf gaat (anderen kunnen ze het wel allemaal zo goed vertellen…..). Het wordt nog spannend in adviesland!

 

Charles Lückers,

Advocasso

 

Charles Lückers schrijft voor Advocasso columns in Wij Limburg / Nederland. Advocasso levert incassodiensten voor de zakelijke markt. De organisatie is gericht op snelheid, resultaat en kostenbeheersing. De uitvoering vindt plaats door gespecialiseerde advocatenkantoren, met alle waarborgen en kwaliteit die men daar van mag verwachten.

Hij houdt zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.