Skip to main content
Blog

Begint de rechter een beetje begrip te krijgen voor kleinere ondernemers?

Door 6 maart 2017oktober 22nd, 2018No Comments

Zou het een doorbraak zijn: franchisegevers worden nu eindelijk door de Hoge Raad aansprakelijk geacht voor onjuiste winst- en omzetprognoses. Het probleem is al tientallen jaren oud en speelde onder andere bij Bakker Bart, fietsenwinkels Profile, en broodjes zaken Subway, maar ook bij tientallen andere ketens. Zij lokten ondernemers met mooie prognoses franchisenemer te worden. Als dan later bleek dat die cijfers veel te mooi waren voorgesteld en de franchisenemers in financiële problemen kwamen, vingen zij bot bij de rechter. Die achtte de franchisegever slechts aansprakelijk wanneer die opzettelijk verkeerde cijfers had verstrekt.

Dat is niet alleen moeilijk aan te tonen, maar het was vooral ontzettend krom en onrechtvaardig: elke MKB’er die een klant verkeerd voorlicht, of het nu een ander bedrijf is of een particulier, wordt daar door de rechter steevast voor aansprakelijk geacht, maar de grote jongens dus niet????

Het wrange is dat die juist over de meeste deskundigheid beschikken (en het meeste geld en macht). Eindelijk gaat die vlieger dus niet meer op en terecht: juist de grote jongens, met de meeste kennis en macht, dienen in te staan voor wat zij beloven en adviseren.

De grote vraag die direct bij mij opkwam, is of dat nu ook zal gaan gelden voor die andere grote en zich zo betrouwbaar en deskundig presenterende partij: juist ja, onze banken! Ook die zijn in het verleden (en ook nu nog veel te vaak) weggekomen met het verweer, dat ze zelf niet wisten wat voor slechte producten ze verkochten en welke risico’s daaraan zaten. Denk aan renteswaps en aan heel wat meer. Daar moest uiteindelijk de politiek een schaderegeling afdwingen. Banken geven immers geen fouten toe en wisten de rechter meestal sterk aan hun zijde.
Zou het nu dan toch ………….. ?!?

Charles Lückers
www.luckers.nl

Charles Lückers, advocaat, is specialist ondernemingsrecht en financieelrecht, met een voorliefde voor alles dat het starten, groeien, overnemen, financieren en het einde van bedrijven raakt.