Skip to main content
Blog

Pindakaas en blockchain

Door 10 maart 2017oktober 22nd, 2018No Comments

De techniek van blockchain is 25 jaar oud en we kennen het al jaren van de bitcoin. Het is al langer hot in de IT-wereld, maar nu ook afgezakt tot de algemene pagina’s van Telegraaf en Limburgs Dagblad en binnenkort worden we er dus mee doodgegooid. Minister Dijsselbloem kreeg vorige week op de Smart Service Campus in Heerlen geleerd hoe blockchain de controle door de Belastingdienst vijf keer goedkoper en tien keer effectiever kan maken. Hadden ze hem dat nu maar niet geleerd…….

Moeten we weten hoe het werkt? Nee, zie het zoals 100 jaar geleden de penicilline en 20 jaar geleden internet: belangrijk is slechts dát het werkt. Bij het kopen van een pot pindakaas komt voor de koper (voorlopig) ook echt nog geen blockchain in beeld. De techniek helpt nu nog vooral bij betalingen en bij heel ingewikkelde transacties, die stap voor stap moeten worden afgewikkeld en vervolgens bijvoorbeeld door de notaris t.b.v. het Kadaster in een akte worden vastgelegd. Dat gaat straks allemaal in één keer: blokken informatie worden in een keten van computertaal geplaatst en vormen zo een 100% betrouwbare formule op internet, vandaar het woord block-chain.

Dat zal het businessmodel van Kadaster en notarissen dus ingrijpend veranderen, maar zeker ook van banken en overheid. Uiteindelijk zal het net als internet in alle haarvaten van de samenleving doordringen.

Ik zou zeggen: laat het als consument gewoon nog even over je heen komen. Voor 99% van de ondernemers is het nu ook nog te ver van hun bed om er iets mee te kunnen. Stel echter dat die 1% waarvoor het wel al speelt dit jaar verdubbelt tot 2% en in 2018 tot 4%, in 2019 tot 8% enz. Trek die lijn maar eens 5 jaar door (en wat is nu 5 jaar?). Dat noem je een exponentiële ontwikkeling: in het begin gaat die enorm traag, maar komt uiteindelijk als een tsunami aan land en dan is het te laat om je nog in veiligheid te brengen. Zo ging het met internet en zo gaat het steeds meer in de IT.

Dus wellicht het toch een beetje volgen, vooral omdat moeilijk voorspelbaar is wie volgend jaar tot die 2% behoort of tot de 4/8/16/32/64% in de jaren daarop daarop…..?!

Een ding is zeker: in de financiële en juridische wereld slaat het nu al toe.

Charles Lückers
www.luckers.nl
www.legalshares.nl
www.advocasso.nl

AdvoCasso en LegalShares zijn innovatieve financiële en juridische dienstverleners, ondersteund door Lückers BedrijfsAdvcaten: een oud advocatenkantoor, maar vol gericht op nieuwe technieken: fintech, legaltech e.d. Sta ons toe met de prent van Paul Kusters boven dit artikel duidelijk te maken dat de juridische wereld nog een lange weg te gaan heeft. Zelfspot leidt tot zelfreflectie en is nu eenmaal de mooiste vorm van humor!