Skip to main content

Oktober is dit jaar de maand waarin bedrijven hun belastinguitstel uit de Coronaperiode moeten gaan terugbetalen en we mogen verwachten dat dat de doodsteek voor menig bedrijf is. Daarbij komt dan ook nog de storm van hoge energieprijzen, een onbekwame regering, leverings- en arbeidsmarktproblemen en noem maar op. Dit is een tijdperk waarin iedereen kan omvallen, zelfs de beste ondernemer. Want als uw debiteuren u niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld doordat uw debiteuren niet betaald worden door hun eigen debiteuren (enz.), dan kan makkelijk een domino effect optreden.

Waar wij daarbij van oudsher op hameren is, dat tijdelijke problemen en zelfs onoverkomelijke liquiditeitsproblemen, misschien een faillissement van uw B.V. onvermijdelijk maken, maar daarom nog niet de levensvatbaarheid ontnemen aan uw bedrijf zelf. Anders gezegd: uw B.V. is niet uw bedrijf! De B.V. is slechts een juridisch omhulsel; het bedrijf zit in uw verdienmodel, uw ondernemerskwaliteiten, in uw kennis en kunde, in uw goede naam onder klanten, in uw goede werknemers, kortom in uw marktpositie.

Ieder bedrijf dat winstpotentie in de toekomst heeft en zeker als die potentie in het verleden bewezen is, moet een kans krijgen; daar is iedereen bij gebaat (hooguit uw concurrent niet)!

Daarom zijn er wegen om een doorstart te maken via een surseance van betaling of WHOA, maar dat zijn schadelijke en dure trajecten, waarin u de regie grotendeels verliest. Daarom grijpen wij liever naar een doorstart door een faillissement en vooral naar de mogelijkheid van de turboliquidatie.

De turboliquidatie is een middel dat veel misbruikt is, maar toch echt een heel legaal en nuttig middel is, mits goed (!) toegepast. Een turboliquidatie kan zelfs werken als men personeel heeft en geen hoge transitievergoedingen kan betalen. Het werkt ook bij langlopende verplichtingen zoals een hoge huur of energienota die niet opgebracht kan worden. Het kan zelfs werken als u letterlijk deze winter niet doorkomt, maar daarna wel nu al de zon ziet schijnen. Enz. enz.

We hebben bij AdvocatenGroep Lückers veel ervaring met turboliquidaties en doorstarts door faillissement en dagen iedereen uit die het (tijdelijk) niet ziet zitten om zo snel mogelijk met ons aan tafel te gaan.