Skip to main content
Blog

“Die faillissementsknuppel……”

Door 13 december 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Ik wierp duidelijk de knuppel in het hoenderhok met mijn vorige column. De kop boven dit artikel slaat echter ook op het gevoel dat menig advocaat heeft bij mijn keuze om niet langer tot faillissementscurator benoemd te willen worden. Duizenden jaren heeft de advocatuur immers van twee walletjes gegeten en dat zonder enige scrupule. Opeens komt nu een rotjong uit een verre uithoek dat mooie verdienmodel aanvallen?!?

Het heeft landelijk tot commentaren en discussies onder advocaten geleid, zoals op www.advocatie.nl. Het nationale Advocatenblad organiseerde zelfs een landelijke poll hoeveel advocaten het met mij eens waren. Tot mijn verbazing was dat liefst 48%! Vreemd, want mijn focus op klantgerichtheid en transparantie is nog niet echt breed gedragen in de advocatuur.

Voordat we te vroeg juichen, moeten we ons echter realiseren dat er ook heel wat kinnesinne bij voorstemmers zal hebben gezeten. Dat komt door dat slechts zo’n 15% van de advocaten het schopt tot curator en daarmee tot een beloningsniveau waar de meeste advocaten alleen maar van kunnen dromen. Reken maar dat er heel wat advocaten uit ongenoegen een proteststem tegen die “elite”  heeft willen uitbrengen: ook onder advocaten heb je Trump–, Brexit- en Wilders-stemmers.

Interessant was ook de actie uit een heel andere hoek: iemand die ik als curator persoonlijk aansprakelijk heb gesteld, ging op social media driftig op zoek naar antwoord op de vraag of ik nu per direct met alles stop. Helaas voor hem: natuurlijk maak ik de faillissementen waar ik ooit aan begonnen ben wel af; inclusief nieuwe die volledig samenhangen met een ouder faillissement.

Waar het mij om gaat: zelfs niet meer de schijn van afhankelijkheid tegen te hebben ten opzichte van de partijen die een faillissement domineren (banken, belastingdienst, andere curatoren en rechter-commissarissen) en om het volgen van mijn duidelijke keuze voor financieel beklemde ondernemers.

Maar zoals mijn moeder mij al leerde: wel eerst je bord leeg eten!

Charles Lückers

www.luckers.nl

Charles Lückers is advocaat voor ondernemers, vooral van het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl