Skip to main content
Blog

Failliete incassobedrijven: het zou geen probleem mogen zijn!

Door 26 mei 2014oktober 22nd, 2018No Comments

In de incassobranche vindt een koude sanering plaats en dat niet alleen onder allerlei louche incassobedrijfjes, maar ook onder serieuzere jongens en zelfs onder de zo degelijke deurwaarders. Op zich vinden wij dat geen slechte ontwikkeling, want er zit veel kaf onder het koren, tot ronduit oplichters toe. Dat laatste kun je absoluut niet van deurwaarders zeggen.

Ze hebben -commercieel heel handig- incasso’s laten meeliften met hun eigenlijke ambtelijke werk en uiteindelijk zelfs tot hun belangrijkste bron van inkomsten gemaakt.

De meesten zijn echter meer ambtenaar gebleven dan ondernemer en menigeen is niet met de tijd meegegaan. Sommigen vallen daardoor nu om. Gelukkig is er bij faillerende deurwaarders wel gezorgd voor een soort garantiesysteem, waardoor het geïncasseerde geld niet verloren hoeft te gaan. Alsdan moeten er natuurlijk wel niet te veel deurwaarders tegelijk failliet gaan.

Daarbij is zo’n garantiefonds eigenlijk iets dat niet nodig zou hoeven zijn: geïncasseerde gelden mogen nooit vermengd worden met bedrijfsmatige schulden van deurwaarder of incassobedrijf. Daarom is bij advocaten ook een aparte Stichting Derdengelden vereist, via welke weg geïncasseerde gelden zijn veiliggesteld. Sterker nog: er behoort eigenlijk nauwelijks tot geen geld op te staan, want geïncasseerd geld moet zo spoedig mogelijk worden doorbetaald en zich niet langdurig bij advocaat, deurwaarder of incassobureau ophouden.

Zo simpel is het eigenlijk!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.