Skip to main content
Blog

Pasen duurt lang in ons betalingsverkeer (of toch niet?)

Door 22 april 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Afgelopen (Goede) Vrijdag geld overgeboekt van een ING– naar een Raborekening. Wel vrijdag al bij de ING afgeschreven, maar pas dinsdag na Pasen op de Rabo bijgeschreven. Op de website van de ING en Rabo staat dat op feestdagen geen overboekingen verwerkt worden, evenmin als in het weekend. Blijkbaar kunnen afschrijvingen echter wel plaatsvinden, maar de bijschrijvingen niet! Zouden die bankcomputers echt in het weekend en op feestdagen maar half kunnen werken? Anders gezegd: willen ze ons doen geloven dat er echt mensen aan het werk moeten zijn op de bankkantoren om dit goed te laten verlopen?

Dat geldt ook voor pinbetalingen: bij klanten wordt het ook in het weekend afgeschreven, maar de winkeliers en horecabedrijven kunnen pas na het weekend over het geld beschikken en dus geen contante bestellingen doen of de weekendhulp betalen.

De banken verschuilen zich achter Europese systemen, maar voor binnenlands betalingsverkeer lijkt dat letterlijk wat ver gezocht. Bovendien blijkt men wel de voordelen te kunnen plukken in de vorm van afschrijvingen, maar kunnen de nadelen in de vorm van bijschrijvingen opeens niet!

Esther Loffeld / Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.