Skip to main content
Blog

Hogere griffierechten maken incassobranche serieuzer

Door 18 april 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Om meer geld in het laatje te krijgen heeft onze slimme regering de griffierechten flink verhoogd en wil ze die nog eens verder verhogen. Het gevolg is echter dat er daardoor zoveel minder procedures aanhangig worden gemaakt, dat er per saldo juist minder naar de schatkist vloeit. Kennen we dat verhaal niet ergens van, de accijnzen op benzine of tabak misschien?

Kwalijk is dat die hogere griffierechten een beletsel kunnen zijn om wanbetalers aan te pakken. In de praktijk blijkt dat vooral voor de onderkant van de incassomarkt inderdaad een probleem te zijn. U weet wel: van die schreeuwerige no cure no pay bureautjes die dreigen en blaffen, maar uiteindelijk zich beperken tot het eindeloos schrijven van brieven en niet doorbijten in de vorm van een gerechtelijke procedure. Die zullen immers nooit die hoge griffierechten gaan betalen en uiteindelijk ontaardt het bij hen in blaffen zonder te bijten. Ervaren wanbetalers weten dat inmiddels: op hen hebben die bureautjes helemaal geen effect meer.

Toch werken die hogere griffierechten tegen die echte wanbetalers juist wel, maar alleen wanneer zij beseffen dat zij die moeten gaan betalen als ze het op een procedure laten aankomen. Als ze dus door een professional zoals een serieuze incassoadvocaat worden aangepakt, dan weten ze dat het de debiteur wat waard is en dat die dus ook zal doorgrijpen, tot en met een gerechtelijke procedure toe. Op die wijze heeft elk nadeel zijn voordeel, mits er letterlijk genoeg gewicht in de schaal geworpen wordt.

Dat geldt ook voor het wapen van een faillissementsaanvrage; ook daarin zijn de griffierechten hoog. Wanbetalers die zich realiseren dat ze een partij tegenover zich hebben die bevoegd is om een faillissementsaanvrage bij de rechtbank in te dienen, laten het dus meestal ook niet zover komen. Vandaar dat Advocasso niet aarzelt om zo nodig over te gaan tot een  faillissementsaanvrage, niet alleen als ultiem drukmiddel, maar ook om de markt te zuiveren van degene die het zakelijk spel niet netjes willen spelen.

Wanbetalers weten dat

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.