Skip to main content
Blog

Jan Peter Schmittmann

Door 11 april 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Oud ABNAmro-topman Jan Peter Schmittmann, die vorige week zelfmoord pleegde en zijn vrouw en dochter daarin betrok, had ook tijdens leven een beter lot verdiend. Alhoewel een enorme streber en er zeer zeker er ook op uit om er zelf financieel beter van te worden, kan ik aan de top van ons bankwezen de laatste 10 jaar weinig mensen aanwijzen met zoveel gevoel en fatsoen. Met name in de top van de ABN Amro mis je dat, Gerrit Zalm ten spijt. Jammer dat Schmittmann  in de verwikkelingen rondom Fortis is geslachtofferd. Jammer, maar niet geheel ten onrechte, dat hij toen de naam kreeg een graaier te zijn. Op zich is de €8.000.000,00 die hij na 25 jaar dienst ontving absurd hoog, maar zijn hele carrière was dan ook in eenmaal kapot gemaakt, juist op het moment dat hij het hoogste niveau bereikt had. Rijkman Groenink kreeg drie keer zoveel, terwijl hij vrijwillig opstapte!

Een van de laatste acties van Schmittmann was een oproep aan de regering om niet alleen zelf altijd stipt binnen 30 dagen aan debiteuren te betalen, maar ook alleen zaken te doen met bedrijven die zich ten opzichte van hun eigen leveranciers en dienstverleners daar ook aan houden Door zo een kettingbeding zal een gigantische liquiditeitsstroom van overheid en van groot- naar kleinbedrijf rollen, juist daar waar het nu het hardst nodig is. Nu de regering de wet op de betalingstermijnen absoluut niet uitvoert en grote bedrijven hun betalingstermijnen zelfs tot 120 (en meer) dagen oprekken, ligt zo een simpele actie o zo voor de hand. Zelf pleitten wij daar in deze column de afgelopen jaren ook al meermalen voor en het was dus mooi geweest wanneer het Schmittmann vergund was geweest via zijn actie enig gehoor te krijgen bij onze regering; helaas, voor hem en voor ons allen!

Zullen we eens samen zoveel mogelijk publiekelijk op die trom blijven staan slaan?!

Esther Loffeld / Charles Lückers

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.