Skip to main content
Blog

HEMA EN ALBERT HEIJN: MAG HET EEN PINTJE MEER ZIJN?

Door 28 maart 2014oktober 22nd, 2018No Comments

Vorige week schreven we hier over de keiharde wijze waarop de Hema haar leveranciers onder druk zet en de betalingstermijnen verlengt. In onze onnozelheid dachten we daarbij aan bijvoorbeeld van 45 naar 75 dagen, maar het schijnt om maar liefst 120 dagen te gaan!

Grote bedrijven in Nederland gaan steeds meer tot dergelijk schandalig gedrag over en verzieken daarmee de zakelijke moraal in dit land. De gevolgen voor de liquiditeitspositie van hun leveranciers zijn desastreus en die moeten dat noodgedwongen vaak doorschuiven naar hun eigen crediteuren. Tot een scherp en breed gedragen protest, laat staan tot effectief optreden van de overheid, heeft dit alles nog niet geleid.

Neem dan België, daar denkt Albert Heijn op een zelfde wijze te werk te kunnen gaan, met als doel de goedkoopste te kunnen zijn. Daar pikt men dat echter niet. Het heeft inmiddels geleid tot openbare protesten en een klacht door de premier van Vlaanderen zelf. Blijkbaar laat een Belg zich zijn pintje niet zo makkelijk uit de mond stoten, of anders gezegd: men heeft daar nog een heel wat hogere zakelijke moraal (en een regering die oog heeft voor haar ondernemers………).

Esther Loffeld / Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in financiële problemen bij bedrijven. Esther Loffeld is actief in de praktijk van bedrijfsmatige incasso’s. Zij schrijven deze columns in Wij Limburg / Nederland op persoonlijke titel en zijn het onderling overigens zeker niet altijd eens. Zij houden zich aanbevolen voor commentaar en afwijkende meningen via info@advocasso.nl.