Skip to main content
Blog

Het strafrecht als witwasser

Door 28 juli 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Er is iets vreemds met ons allemaal: we hebben altijd overal een mening over, zeker wanneer het publieke figuren als politici en bestuurders betreft (en terecht), maar we trekken onze keutel collectief in wanneer justitie in beeld komt. We verwijten politici dagelijks van alles en om de haverklap moet er ergens een aftreden vanwege de publieke opinie, ook al heeft die bij lange na niets strafbaars gedaan. Zodra echter het zo erg is dat justitie zich er wel mee gaat bemoeien, wissen wij onze eigen normen en waarden en maken ons oordeel afhankelijk van de uitkomst van een strafzaak.

Dat is vreemd, tegenstrijdig en vooral gaat het uit van een verkeerd beeld van ons rechtssysteem. De strafrechter is namelijk geen god die het enige, hoogste en alomvattende woord heeft en dat pretendeert zo’n rechter ook helemaal niet. Daarbij is de rechter juist heel strak gebonden aan hoe justitie een zaak aanlevert, genoeg bewijs heeft en of het verweten handelen wel valt onder een strafrechtelijke bepaling. Een strafrechtelijke veroordeling mag slechts plaatsvinden wanneer iets voor nagenoeg 100% bewezen is (en dat gaat heel wat verder dan de meest stellige overtuiging!).

Veel zaken die moreel volstrekt verwerpelijk zijn, zijn niet strafbaar. Zie wat dat betreft (en dat is echt de laatste keer dat ik er over schrijf) het zware verwijt van de strafrechter richting Jos van Rey aangaande verregaande vriendjespolitiek en belangenverstrengeling, maar strafbaar was dat niet!

Overigens werkt het ook omgekeerd: je kunt het in je carrière heel goed doen zoals Ricardo Offermans en dan op een hele kleine bananenschil even uitglijden en tegen een strafrechtelijke tik aanlopen. Het gaat mij dan echter veel te ver om te oordelen, dat zo’n man dus geen enkele maatschappelijke taak meer zou mogen vervullen, zelfs geen waar nauwelijks een beloning tegenover staat.

Kortom, de strafrechter wast ons eigen geweten niet schoon en we hoeven niet blanco te staan t.o.v. iets als justitie er ook wat van vindt (integendeel!).

Charles Lückers (volg mij op Twitter: @LuckersBA)

  

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titelen roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl