Skip to main content
Blog

Jaarrekening, krediet en risico

Door 20 september 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Stel u rijdt een straat in en ziet een paal met twee borden: één die verbiedt harder dan 30 km te rijden en één die harder dan 50 km/u verbiedt. Klinkt belachelijk, maar onze overheid speelt dat klaar. Zo staan sinds de vereenvoudiging (?!) van het BV-recht twee normen in de wet: volgens de ene moeten kleine BV’s hun jaarrekening in het handelsregister deponeren vóór 1 november (11 maanden na afloop van het jaar) en een andere regel noemt een termijn van 13  maanden. Mag u kiezen? Nee, men moet zich aan beide normen houden en dus aan de kortste. Hooguit strafrechtelijk zou een beroep op rechtsonzekerheid wellicht kunnen slagen, dáár gelden strengere regels. Dat wordt helemaal leuk als vanaf 2016 de nieuwe EU-Richtlijn geldt, welke een termijn van 12 maanden hanteert!

Niet-tijdig deponeren is strafbaar, maar daar komt het in de praktijk zo goed als nooit van. Veel gevaarlijker is het risico dat men na faillissement van een BV als bestuurder persoonlijk aansprakelijke wordt gesteld. Niet-tijdig deponeren wordt namelijk in het aansprakelijkheidsrecht gezien als een blijk van slecht bestuur.

Banken worden tegenwoordig ook verplicht om strak de hand te houden aan de tijdige ontvangst van de jaarrekening, omdat ze anders een extra risico lopen op slechte kredieten en dus op een slechtere eigen balans (en dan minder kunnen uitlenen…………….!). Ook kredietverzekeraars als Atradius kijken strak naar jaarrekeningen en anders wordt er geen dekking verleend.

Reden genoeg om er op tijd bij te zijn!

Heerlen / Maastricht,

Advocasso

Esther Loffeld / Charles Lückers / Britt Robijns