Skip to main content
Blog

Ondernemers: soms minder vechten!

Door 5 januari 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Het verhaal is misschien wel al heel oud: dat van de man die in een rivier zwemt. Plotseling komt hij in een sterke draaikolk die hem naar beneden zuigt. Hij vecht met alle kracht die in hem zit om dat te voorkomen. Telkens weet hij zich weer kort boven het water uit te vechten, maar hij kan steeds minder lucht happen en de vermoeidheid stijgt. Uiteindelijk is hij uitgeput, niet tot vechten in staat en verdrinkt. De draaikolk voert hem af en spuugt hem 15 seconden later uit op de oever. Had de man niet zo hard voor zijn leven gevochten, dan had hij het zonder enige moeite overleefd.

Ondernemers die hun bedrijf in een neerwaartse spiraal terecht zien komen, vertonen exact hetzelfde gedrag: vechten tot de bittere verdrinking. De kunst is echter om een niet te winnen strijd zo vroeg mogelijk op te geven en lucht en energie over te houden voor een doorstart. Als immers alle financiële middelen door langlopende verliezen zijn opgeslokt, valt er niets meer door te starten. Als iets langdurig en ondanks alle kosten en moeite slecht blijft gaan, stap dan uit die tredmolen, op het moment dat je nog lucht (geld) en energie (kracht) hebt.

Charles Lückers 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen en instellingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl