Skip to main content
Blog

Rechtspraak in het digitale tijdperk

Door 7 februari 2018oktober 22nd, 2018No Comments

Vorige maand was ik bij de installatie van mijn zus als lid van de Hoge Raad, onze hoogste rechter. Het was een indrukwekkende voorstelling met veel traditie, decorum en mooie speeches. Het juridisch niveau is er niet minder indrukwekkend: onze rechters zijn verdomde intelligent en juridisch enorm gedreven, zeker natuurlijk op dat niveau. Laten we immers bij alle kritiek op de rechtspraak in Nederland niet vergeten, dat die nog steeds sterke aantrekkingskracht heeft op de allerbeste juristen en dat rechters meestal heel gedreven zijn om het zo goed mogelijk te doen en ook keihard werken. Jammer dat het er op managementgebied zo achter loopt, met name wat IT betreft en jammer dat rechters maar zo zelden in de praktijk hebben gewerkt, zeker in die van het MKB.

Op dezelfde dag als de beëdiging was op de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen een bruisend evenement over kunstmatige intelligentie en blockchain. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Natuurlijk lag mijn zakelijk hart daar, maar je doet iets voor je zus en ik was natuurlijk ook heel trots dat zij het hoogste juridische niveau in Nederland haalde.

Wat een andere wereld echter! Zo is de Hoge Raad al heel trots dat men er kan werken met digitale dossiers. Advocaten moeten echter wel nog altijd eerst hun dossiers (super dik en in veelvoud!) letterlijk op papier afleveren, waarna deze gescand worden en op de pc beschikbaar zijn voor de rechters van de Hoge Raad. Je zou zeggen: laat die advocaat zijn dossier ook digitaal aanleveren Hij hééft het immers digitaal en niets is makkelijker en sneller voor hem (nog los van milieu en dat soort zaken). De Hoge Raad vraagt daar echter nog minstens 5 jaar de tijd voor……….!?!.

Niet verrassend ook liet de President van de Hoge Raad zich in zijn speech negatief uit over digitale rechtspraak: het e-Court. Hij viel daarmee echter helaas in dezelfde kuil als alle gevestigde instituten bij nieuwe digitale concepten: men kijkt alleen naar de nadelen en denkt dat die nieuwkomers daar niet boven uit zullen groeien. E-court heeft inderdaad nog wat beginnersfoutjes, maar is vele malen goedkoper, makkelijker en sneller dan de gewone rechtspraak. Het is ook tekenend voor het onbegrip voor de noden van het MKB. Het is immers toch te gek voor woorden dat een simpele incasso (van zeg €600,00) liefst bijna €500,00 aan griffierecht moet opleveren, dit nog los van het honorarium van incassobureau, deurwaarder en/of advocaat.

Dat is niet zo zeer de fout van de rechter, want het is de wetgever die de tarieven vaststelt. De praktijk zoekt intussen echter al zijn eigen, digitale, weg en de wetgever zal daar snel in mee moeten. Tot dan is wat begrip van rechters voor met name de MKB-ondernemer die kleine vorderingen betaald moet krijgen, wel op zijn plaats.

 

Charles Lückers

www.luckers.nl. www.advocasso.nl. www.legalshares.nl.