Skip to main content
Blog

RKSV Vrusschemig – SV Simpelveld 0-0

Door 14 november 2017oktober 22nd, 2018No Comments

De kop van deze blog had ook kunnen luiden: het Financieel Dagblad volgt Wij Limburg! In mijne vorige blog schreef ik immers, dat de huidige ombouw van ING tot internetbank, gedoemd is om te mislukken: simpelweg omdat ze als internetbedrijf niet opgewassen zijn tegen partijen als Google, Facebook en Amazon (en een hele hoop andere).

Daags daarna kopte de voorpagina van het FD met een uitspraak van de hoogste baas van ING, Ralph Hamers (geboren in Simpelveld): “Amazon is grootste concurrent van ING (en daar kunnen we niet tegenop)”. Hamers baseerde dat de berg geld van Amazon en hun superieure automatiseringssystemen. In hetzelfde artikel stond echter ook dat ING momenteel meer dan €100 miljoen winst maakt (per week!!). Je zou zeggen dat dat genoeg is om te zorgen voor goed werkende computers, zeker omdat al 10 jaar bekend is dat banken op automatiseringsgebied achterlopen. Banken zijn blijkbaar een mooi vehikel, maar met een slappe motor. Het doet een beetje denken aan Max Verstappen en zijn Renault.

Ik denk overigens dat banken de concurrentie met Amazon e. d. om heel andere redenen zullen verliezen en wel: hoe ze omgaan met hun mensen en met hun klanten. Banken zijn in hoog tempo bezig om hun medewerkers te ontslaan en hun bevoegdheden in te perken, daar waar tech-bedrijven juist gigantisch investeren in nieuw hoogwaardig personeel en die alle ruimte geven.

Tech-bedrijven zijn voorts enorm klantgericht. Als Amazon te weinig klantcontact heeft, koopt het gewoon een hele warenhuisketen om dichter bij die klant te komen. Google had allang de beste zoekmachine ter wereld, maar bleef erin investeren voor zijn klanten, terwijl het nota bene een gratis product is! Nederlandse banken (ook ABN en RABO) hebben hun mond vol van klantbelang (opgelegd door de overheid), maar die klant wordt steeds meer naar een computer verwezen; de laag van bekwame accountmanagers en kantoordirecteuren wordt weggesneden.

Je ziet ook geen kantoordirecteuren meer doorgroeien naar de top. Bij ABN Amro werd de politicus Zalm opgevolgd door de ambtenaar Kees van Dijkhuizen. Bij Rabobank werd de professor Piet Moerland opgevolgd door SER-voorzitter Wiebe Draijer. In de hele raad van bestuur van ING zit niemand die ooit op een kantoor direct klantcontact had. Ligt daar wellicht het probleem (en niet op kantoornivo)?

Alle drie de banken passeerden Limburgs toppers bij de laatste promotierondes. Marc Cootjans, directeur Rabobank Maastricht en ambitieus en goed genoeg, had van mij al lang in de raad van bestuur van Rabo gepast. Hoofd Zakelijk ABN AMRO in Limburg, Ernst Ziengs, werd bij de laatste promotieronde bij ABN Amro genegeerd. Ook bij ING zit in Limburg een topper als baas Zakelijk: Dennis Langenhuizen. Ook hij komt van de werkvloer (en van Vrusschemig) en had op basis van zijn kwaliteiten allang promotie moeten maken. In plaats van dat hij leiding kan geven aan de bank, moet hij zich echter deels met individuele dossiers bezighouden. Zijn baas bij ING Zuidoost, Paul van Vuuren, nog een echte oud-kantoorman, heeft zijn hele functie onlangs geschrapt zien worden en verlaat ING. Enzovoort enzovoort

Het grote verschil tussen onze banken en de tech-bedrijven is voor mij dan ook de wijze waarop ze met hun klanten omgaan en daarnaast de enorme desinvestering in het geweldige apparaat van medewerkers dat ze ooit (en deels nog!) hadden.

Waarom interesseert mij dat en waarom schreef ik daar vaker over?

Omdat de banken honderden jaren lang een enorme bijdrage aan onze economische groei hebben geleverd en dat gaan we nu mislopen. Verder praat ik in probleemgevallen liever met een deskundige bankman(-vrouw) dan met een computer. Niet dus vanwege de banken, maar vooral vanwege de negatieve gevolgen voor onze economie, schreef ik dit.

Kan Charles Lückers uit Oud-Vrusschemig echter Ralph Hamers uit Simpelveld en zijn collega’s overtuigen? Blijkbaar niet! Ben ik een Don Quichot? Nee! Ik stop dus met hierover te schrijven: dit is doelloos en er zijn spannendere onderwerpen in de wereld dan een 0-0!

 

Charles Lückers

www.luckers.nl  / www.advocasso.nl  /  www.legalshares.nl