Skip to main content

Wel haast kwijlend stort een deel van juridisch en financieel Nederland zich op de uitspraak van een rechter in Den Haag die twee horeca uitbaters 50% korting op de huur gaf. Hij redeneerde dat corona zo onverwacht is gekomen en de lock down zo diep ingrijpt, dat in zijn gevallen de pijn gelijk gedeeld moest worden.

Op zich lijkt daar veel voor te zeggen en verhuurders hebben er ook alle belang bij dat huurders niet omvallen en straks weer gewoon de volle huur kunnen betalen. Ik raad dan ook iedereen in die situatie aan om daar in goed overleg uit te komen. Eenzijdig die 50% inhouden of er vanuit gaan dat men daar automatisch recht op heeft, is vragen om problemen en procedures.

Laten we ons daarbij goed realiseren dat het slechts één rechter was die dit oordeel heeft gegeven en alleen op basis van de feiten zoals die daar lagen. Gaan andere rechters dit volgen?  Dat weten we niet, maar aangezien rechters nogal pro huurders plegen te zijn, kunnen we nog wel wat gelijkluidende uitspraken verwachten.

Verwacht vervolgens echter niet dat rechters die verhuurders (die meestal geen NOW of andere ondersteuning krijgen!) zullen toestaan op hun beurt hun eigen kosten ook met 50% te verlagen. Reken er als verhuurder dus niet op 50% korting te krijgen op gas, water en licht of op rente bij de bank of op verzekeringspremies enz.

En wat als verhuurders hun personeel nu ook nog maar de helft betalen?? Dát is niet eens  een vraag, want als die werknemers morgen bij diezelfde rechter in Den Haag staan omdat hun baas hen nog maar de helft wil betalen, dan verliest die verhuurder dat bij dezelfde rechter niet voor 50 maar voor 100%!

Het verhaal wordt nog gekker als men doordenkt. Stel dat de verhuurder wel maar 50% van zijn opstalverzekeringspremie zou hoeven te betalen, hoeft de verzekeringsmaatschappij bij schade dan ook maar de helft uit te keren? En waar moeten leveranciers op rekenen: ook maar de helft (terwijl ze bijvoorbeeld maar 10% marge hebben)? Kost een afhaalmenu bij die huurder nu overigens ook nog maar de helft??

Zo kunnen we nog wel even doorgaan en zien dan dat het recht voor de een nog niet hetzelfde is als voor de ander. Wees alleen daarom al voorzichtig met een specifieke uitspraak van een rechter al te makkelijk overal van toepassing op te verklaren. Neem het daarbij rechters niet al te zeer kwalijk, want zonder adequate wetgeving kunnen zij vaak ook niet beter. Hooguit kan hen altijd weer wat meer begrip voor werkgevers, verhuurders en kleine ondernemers gevraagd  worden. Maar ja, dat hebt u al eerder van mij gehoord……………….

Charles Lückers  www.luckers.nl / www.advocasso.nl / www.legalshares.nl.