Ik besef dat deze kop wat triomfantelijk klinkt, in de trant van: zo banken we hebben jullie niet meer nodig, want we zijn nu gefinancierd via crowdfunding; lekker puh!. Dat zou echter geen recht doen aan het feit dat we lang een verdomd goede relatie met onze bankiers hadden en dat ons bedrijf nooit zover was gegroeid zonder de bank. Nog altijd is een rekening-courant krediet bij een bank een mooi en soepel financieringsmiddel. “Soepel” dan in de neerwaartse zin: dat je telkens vrij kunt aflossen en dan ook minder rente betaalt. Souplesse naar boven toe, namelijk een kredietverruiming als de liquiditeit even tegen zit, is er helaas nauwelijks meer bij. Financiering van nieuwe initiatieven ook niet, zelfs al laat je mooie cijfers zien.
Vanwege een nieuwe vestiging in Eindhoven, de oprichting van AdvoCasso Duitsland, een geheel nieuw bedrijf genaamd LegalShares (intelligente, digitale juridische dienstverlening: een stuk efficiënter en veel goedkoper!), alsmede de ontwikkeling van eigen software, zat er wat druk op onze liquiditeit. Helaas gaf de bank geen thuis en gaf zelfs ronduit aan “dat het eigenlijk allemaal maar erg lastig was zo’n kredietje van twee ton”, ook al maken we elk jaar winst en was het viervoudig gedekt.
Daarom heb ik crowdfunding geprobeerd. Ja, dat kan ook blijkbaar voor zoiets ongrijpbaars als een advocatenkantoor, dus voor wie niet?! Bovendien heb ik in mijn eigen werk er vaker voor klanten mee te maken. Ik ben er ook ronduit heel positief over. Het klassieke model is immers je geld voor een kwart procent op een spaarrekening zetten, waarna de bank het tegen minimaal 6,25% aan bedrijven uitleent (en met die rentemarge nog niet tevreden is). Die marge kunnen mensen die geld over hebben beter zelf pakken, door simpelweg rechtstreeks aan bedrijven te lenen.
Voor de meesten is rechtstreeks en beperkt tot één bedrijf investeren wat te risicovol en daarom zijn crowdfunding en ook bijvoorbeeld participatiefondsen een prima idee. Die lichten alle hoeken van een bedrijf eerst door en denk maar niet dat die minder zware eisen stellen of met minder goed onderbouwde cijfers genoegen nemen dan banken, wellicht zelfs het tegendeel! Daar staat tegenover dat ze echt meedenken en ook als een ondernemer met je mee kijken en adviseren. Ze vertellen hun investeerders ook heel duidelijk wordt de risico’s zijn en dat vertaalt zich in rentepercentages van 3% tot het twee tot viervoudige daarvan. Zo weet iedereen welk risico hij loopt (en wil lopen!) en hij kan dat spreiden over meerdere bedrijven.
Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Geldvoorelkaar, een professionele club met 15.000 investeerders achter zich. Crowdfund organisaties werken vaak via intermediairs en het is heel belangrijk dat dit een goede is. Geldvoorelkaar bracht mij in contact met Jan Schellekens in Maasbracht, een echte no-nonsense maar ook heel bevlogen zelfstandig financieel adviseur. Hij regelde het hele traject. Hij was op een positieve manier veeleisend en de voorbereidingen vergden dan ook de nodige weken, maar toen de lening eenmaal werd opengesteld voor inschrijvers, was die dan ook binnen 6 uur voltekend (en voor minder rente dan bij de bank). Ik kan u zeggen dat me dat vertrouwen van honderden kleine investeerders een heel mooi gevoel gaf!
Volgende week zal ik er wat dieper op ingaan.
Charles Lückers,
Financieel- en Ondernemingsrechtspecialist bij Lückers Bedrijfsadvocaten
info@luckers.nl
www.luckers.nl
www.advocasso.nl
www.legalshares.nl
www.geldvoorelkaar.nl