Het gaat inmiddels duidelijk wat beter met onze economie en dus ook met de incassobranche. Dat klinkt wellicht raar, want de algemene gedachte is dat de incassobranche juist floreert in slechte tijden. Het tegendeel is waar en dat heeft twee oorzaken.
Allereerst kost het in slechte tijden veel meer moeite om een vordering geïncasseerd te krijgen. De slagingskans is dan bovendien lager en vaak verdient het incassobedrijf dan zelfs helemaal niets.
Op de tweede plaats is er een oude wijsheid die ik hier al vaker heb vermeld: groei kost geld! De vraag is dan wie die groei financiert, zeker nu banken daar heel terughoudend in zijn? U raadt het al: het is meestal de leverancier die geconfronteerd wordt met oplopende betalingstermijnen. Bij een groeiende omzet werkt dat dubbelop: meer facturen hebben uitstaan en dat ook nog eens gedurende langere termijnen. Dat is niet zonder risico, want er is nog een oude wijsheid en die luidt: er gaan evenveel bedrijven ten onder aan te snelle groei, als aan krimp.
Parallel daaraan: de statistieken wijzen al tientallen jaren uit dat van alle nieuwe bedrijven er na vijf jaar nog maar 20% bestaat. Het zijn nu juist vaak nieuwe bedrijven die aanvankelijk voor omzetstijging zorgen. Niet zonder risico dus!
Concreet liep het aantal incasso’s van 1 april 2014 tot 1 april 2015 op met 15%. Het totale bedrag dat daarmee gemoeid was steeg zo’n 10%. Alles bij elkaar gaat het om minstens €10 miljard. Dat betreft slechts wat ter incasso uit handen is gegeven en dat is dus nog maar een fractie van wat er in totaal aan leverancierskrediet uit staat. Evenmin hebben we het dan over de 55 miljard euro die onze banken aan probleemkredieten in de boeken hebben staan (alleen al in Nederland!). Daar zullen ook nog heel wat faillissementen uit voort komen.
Tijd om achterover te leunen wat het debiteurenbeheer betreft? Zeker niet dus!!
Charles Lückers,
Advocasso