Minister Dijsselbloem en AFM hebben nu dan toch ingegrepen omdat banken een potje maken van de renteswap dossiers. Er zijn drie deskundigen benoemd die de dossiers gaan door lopen en de schades bepalen.
Dit is nog al oneervol voor de banken en wederom blijkt dat ze het klantbelang niet voorop stellen. Financieel zal het waarschijnlijk ook negatief voor hen uitpakken. Ik val dus toch weer terug in mijn oude verzuchting: wanneer komen banken erachter dat het niet kunnen toegeven van fouten (en herstellen!) hun reputatie telkens weer ernstig schaadt en daarmee ook het vertrouwen van de maatschappij en dat in een bedrijfstak die het net van vertrouwen moet hebben?
De ingreep van bovenaf is wel goed nieuws voor iedereen die ooit zo’n product van zijn bank kocht, alleen gaat dit waarschijnlijk nog wel een tot twee jaar duren. In de tussentijd zitten veel ondernemers in de problemen door die renteswaps, met name doordat de bank hoge bedragen al aan hen in rekening heeft gebracht. Talloos zijn de verhalen van ondernemers die financieel helemaal klem zitten, niet meer kunnen groeien of er zelfs al aan onderdoor zijn gegaan. Wat daarbij opvalt is, dat de bank eenzijdig geld heeft afgeschreven van hun rekening en dat vaak om tonnen of zelfs miljoenen. Dat hoef je echter niet te pikken van een partij die op zijn minst medeschuld heeft aan jouw situatie of het vaak zelfs helemaal schuld is. Je kunt dat geld terugeisen en op zijn minst de bank bij voorbaat aansprakelijk stellen voor de daaruit voortvloeiende schade. Dat moet men dan ook wel nu echt doen! Wie afwacht verspeelt een deel van zijn geld en rechten, ook wanneer de deskundigen hem straks in het gelijk stellen.
Daarbij moet ook weer niet met de botte bijl gehakt worden: er is een grote variatie in de individuele zaken en de banken zijn echt niet overal fout en ook niet overal op dezelfde wijze. Sterker nog: vaak ligt er ook medeverantwoordelijkheid aan de zijde van de ondernemer en vaak heeft die stukken getekend zonder ze goed te lezen. Het is dan wel zaak om daar op voorbereid te zijn en om de goede punten uit elk dossier te halen. Botweg in de aanval gaan en alle banken en alle dossiers over een kam scheren, is even onterecht als gevaarlijk.
Charles Lückers
Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl