Skip to main content
Blog

Crowdfunding: hoe gaat dat in de praktijk?

Door 15 mei 2017oktober 22nd, 2018No Comments

De vorige keer schreef ik dat wij onze bank inwisselen voor crowdfunding. Voor sommigen was het een eyeopener, dat crowdfunding nu echt serieus is. Ik wist dat vanuit mijn financieel-juridische praktijk al langer. Toch is het altijd goed om zoiets ook zelf aan den lijve te ervaren. Ik kan nu in ieder geval van alle kanten meespreken: eerder al t.b.v. cliënten, als curator in faillissementen en nu ook dus voor mezelf. Op de vierde plaats heb ik zelf ook als investeerder voor een klein bedragje meegedaan, zodat ik ook die kant van de medaille nu ken (en voor wie mij kennen: ik heb mijn crowdfunder Geldvoorelkaar direct ook al van enige juridische tips voorzien).

Crowdfunding is dus echt serieus te nemen en staat bovendien pas aan het begin van zijn ontwikkeling. Het is een professioneel product, echt niet minder dan een banklening. Banken beginnen er zelf ook al mee te experimenteren. Crowdfunding vergt ook zeker evenveel formaliteiten als bij een banklening en reken er dus maar niet op dat het lichtvaardig verstrekt wordt.

Wel is het een uitkomst voor het enorme gat tussen de rente op een spaarrekening en de rente die een ondernemer bij de bank moet betalen. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is adviseren om zich als kandidaat investeerder bij zo’n crowdfunder aan te melden. Bij elk nieuw project krijg je dan een schat aan informatie, op basis waarvan je een heel gedegen investeringsbeslissing kunt nemen. Verplicht ben je tot niets en deelnames wisselden in mijn geval van €100,00 tot €10.000,00 en alles daartussenin! Bij ons deden meer dan 600 investeerders mee. Het deed goed om zoveel vertrouwen te ervaren en als investeerder is het gewoon leuk om eens voor bankiertje te spelen!

Er is de laatste tijd best ook kritiek geuit op crowdfunding, verwijzend naar de faillissementen van door de crowd gefinancierde bedrijven. Op zich zijn die faillissementen echter niet raar, want het aantal startups dat zich door de crowd laat financieren is nu nog procentueel erg hoog. Daarvan gaan er nu eenmaal meer failliet dan van gevestigde bedrijven. Ook zie je vaak een stukje idealisme in de crowd en dat is natuurlijk ieders vrije keuze. Als curator ben ik inmiddels tegen gevallen aan gelopen die ik zelf niet financierbaar achtte, maar dat zijn toch uitzonderingen. Ik heb ook kennis genomen van de eerste aansprakelijkstellingen van crowdfunders en accountants  (en terecht).

Het gaat dus inderdaad wel eens mis, maar dat is bij banken ook vaak het geval. Voor een gespecialiseerd advocaat een interessant nieuw speelveld.

Het is ook zeker niet zo dat elke mislukte investering een claim oplevert; dan moet de zaak echt veel te rooskleurig zijn voorgesteld. Realiseer je voorts dat rentetarieven uiteenlopen van 3% tot meer dan 13% en in dat laatste geval kies je voor een hoog risicoprofiel. Op zich ook niet verkeerd, want als je het maar genoeg spreidt, mag het best eens een enkele keer mis gaan. Je houdt per saldo dan toch meer over dan op de spaarrekening. Risico’s beperk je voorts door zelf goed uit te kijken en de financiële informatie goed door te nemen.

 

Charles Lückers,
financieel advocaat

info@luckers.nl

www.luckers.nl
www.advocasso.nl
www.legalshares.nl
www.geldvoorelkaar.nl
www.janschellekens.nl