Skip to main content
Blog

2000 jaar ging het goed

Door 11 april 2016oktober 22nd, 2018No Comments

Soms kun je wel erg veel pech hebben, zelfs door zoiets simpels als te laat geboren worden. Neem mij nou: 2000 jaar lang wisten advocaten standaardproducten te slijten tegen hoge maatwerkprijzen. Met pruiken, toga’s, ondoorzichtige procedures en veel Latijns jargon bouwden ze de perfecte façade, waarachter niemand wist wat er precies gebeurde en ook niemand zelf zijn weg kon vinden. Juist ja: niet zonder een dure advocaat!

En juist nu ik er mijn brood mee moet verdienen, is opeens alles totaal transparant geworden. Vanuit de luie stoel kan elke leek via internet heel veel zelf. Een berg aan kennis ligt letterlijk op straat. Binnenkort gaan zelfs gerechtelijke procedures digitaal en vallen er nog meer maskers af. Een brok verspilling en inefficiëntie zal wegvallen en dus ook weer wat omzet voor de advocatuur. Die leeft immers deels van het oplossen van knopen in het recht en in de rechtspraak.

Vroeger maakte een advocaat ook elke week wel een paar standaardcontracten voor klanten: arbeid, huur, koop enz. Tegenwoordig plukt iedereen zoiets van internet en vult zelf namen en bedragen e.d. in. De HEMA–notaris is voor mij dan ook een hele logische ontwikkeling en ook de advocatuur ontsnapt daar niet aan, ook al zijn advocaten als het om hun eigen broodwinning gaat even elitair en conservatief als notarissen. Wie hier niet in mee gaat, staat dadelijk gewoon aan de kant te kijken en verdient niets.

Daarom hebben wij zelf inmiddels een groot aantal standaardcontracten gratis op onze website (Luckers.nl/contracten) geplaatst, alwaar eenieder die kan downloaden, zelf invullen en er eventueel nog een vraag over stellen. Wellicht dat daar dan nog werk uit voortvloeit en anders levert het in ieder geval een stuk klantenbinding op.

– Tast dat ons verdienmodel aan? Historisch gezien ja, maar de situatie per vandaag is dat mensen daar toch al niet meer bij een advocaat voor aankloppen.

–  Maakt dat advocaten deels overbodig? Voor het simpele werk wel, maar dit biedt de mogelijkheid om meer hoogwaardig werk te verrichten en dus ook meer toegevoegde waarde te leveren.

–  Verandert dat het soort werk van de advocaat? Ja, want we kunnen niet meer teren op alleen kennis. Van wetenschappers zullen advocaten zich meer moeten ontwikkelen tot praktijkmensen, die oplossingen naderbij brengen en waarbij alles wat ze doen volledig transparant is. Ze zullen echt meerwaarde moeten leveren, want anders kan de klant het net zo goed zelf.

En ikzelf, heb ik echt pech? Nee, helemaal niet: mijn vak wordt naar een hoger niveau getild en we worden verlost van allerlei onnodige procedures en gewichtigdoenerij. Alles gaat veel sneller. Het product wordt véél klantvriendelijker en de klant kan dan ook veel beter beoordelen wie wel of niet goed is (en welke advocaat in het belang van de klant werkt, dan wel vooral voor eigen portemonnee!).

Daarbij heb ik het voordeel dat een groot deel van de advocatuur nog slaapt, dus……… niets verklappen (maar maak gebruik van de gratis contracten op onze site)!

Charles Lückers

 

Charles Lückers is advocaat, gespecialiseerd in ondernemingen, vooral daarvan het bestuur, kapitaal, financiering, jaarrekening en (bescherming tegen) faillissementen. Dit omvat met name doorstarts, bedrijfssaneringen, problemen met banken en bedrijfsovernames. Hij schrijft deze columns op persoonlijke titel en roept lezers met afwijkende of aanvullende opvattingen op te reageren op charles@luckers.nl