Bijna tweederde van alle kredietaanvragen wordt door de banken afgewezen. Valt daar wat tegen te doen? Nee, er is op geen enkele wet een verplichting te baseren voor een bank om krediet te verlenen. Dat geldt zeker wanneer er al niet eerder een kredietrelatie tussen bank en bedrijf bestond. Sterker nog, een bank die onverantwoord krediet verleent, loopt ook nog eens de kans daar een verwijt te voor krijgen bij de rechter.
Een heel ander verhaal is het, wanneer er al een kredietrelatie loopt en een bedrijf niet meer geheel voldoet aan de bancaire normen (anders gezegd: in de problemen is gekomen). Mag een bank dan een krediet intrekken of zelfs verlagen? Nee: juist dan rust op een bank de verplichting om heel zorgvuldig met het belang van de kredietnemer om te gaan. Dat kan zelfs een uitbreiding van het krediet inhouden. Verder ligt een renteverlaging dan meer voor de hand dan een opslag op de rente, zoals in de praktijk door de bank vaak geëist wordt!
Ik heb het vorig jaar meegemaakt als curator, dat een bedrijf de nek was omgedraaid door de bank middels een kredietverlaging, terwijl de directeur netjes uit privégelden de rente op het krediet betaalde. Het bedrijf kon dat niet en voor aflossing was al helemaal geen geld, maar de bank kwam dus geen dubbeltje te kort. De zorgvuldigheid gebiedt dan om zo’n bedrijf in leven te houden in afwachting van betere tijden. De bank probeerde nog te betogen dat slechte kredieten van de balans af moeten vanwege de normen van Basel III en de Commissie De Wit. Ik heb dat maar eens aan de voorzitter van die commissie zelf voorgelegd, met de verwachte uitkomst: “onzin”. Logisch: een slecht krediet is nog altijd beter dan een verliespost!
Dit moet je als bedrijf dan ook gewoonweg niet accepteren.
Heerlen / Maastricht,
Mr. Charles Lückers
Lückers Bedrijfsadvocaten